VI. Képzőművész Tábor, Szentbékkálla 2016


plakatv2_A4

A 2016-os tábor koncepciója a képalkotás, az egyéni hangvétel, komponálási lehetőségek, és a kép mondanivalója lesz. Ennek keretében lesz előadás filmvetítés, és beszélgetések. A táborozókat a saját tudásszintjükhöz, eszközhasználatukhoz képest szeretnénk fejleszteni, a saját maguk által választott technikában (akvarell, pasztell, grafika, akril, olajfestés, stb.).  Ezért kérünk mindenkit, hogy hozza azokat az eszközöket, felszerelést, amivel szeretne dolgozni majd, és amiben igényli a korrektúrát.

Az idei évben meghívott művésztanár Hornyik Zoltán festőművész. http://www.hornyik.hu/

A napi program úgy alakul, hogy reggeli után (aki hajnalban nem ment ki festeni) elkezdődik a közös alkotás. Lehetőség szerint kimegyünk témát keresni, és ott a helyszínen megbeszéljük ki mit, és miért szeretné megfesteni. Fontos a tudatosság, a tudatos témaválasztás, komponálás, ehhez kérünk majd vázlatokat is. Illetve szeretném, ha ez szóban is megfogalmazható lenne. Vacsoráig, 17 óráig alkotómunka, utána pedig a közös korrektúra lesz, amely nem kötelező, de jó, ha meghallgatjuk egymást, megnézzük egymás munkáit, mert abból is tanulhatunk.

Ezután közös beszélgetés, előadás, ami főleg a művészetről, művészi életvitelről, a kifejezési lehetőségekről, realizmus, absztrahálás értelmezéséről szólna. Ebbe a beszélgetéskörbe szeretném beleilleszteni mindenki hitvallását, miért fest, alkot, mi a célja vele, mik a tervei, és milyen örömet, esetleg gondot okoz neki, hogy megvalósítsa önmagát.

Ettől a témától sokan megijednek, mert azt feltételezik, hogy egyedül vannak a problémáikkal, és hogy nem megoldhatóak a gondok. Amikor közös beszélgetésben kiderül, hogy ezek gyakori gondolatok a művészek, alkotók fejében, a kezdőknél és haladóbbaknál is felmerülnek ugyanazok az akadályok máris könnyebb megoldást is keresni, akár közösen, akár rámutatva hogy az egyénben hol tért mellékvágányra az adott probléma.

A tábort idén is szeretnénk kiállítással zárni, szeretnénk kérni hogy erre mindenki folyamatosan készüljön, nem lesz zsűrizés, csak közös megbeszélés.

A megnyitó szombaton este lesz, ezután táborzárás.