VI. Képzőművész tábor, Szentbékkálla 2016 – beszámoló

Tábori beszámoló 2016. július 10-17

Sikeresen zártuk az idei évben is a Szentbékkállai Képzőművész táborunkat. A tábor idei koncepciója a sokszínűség mellett az alkotótábori jelleg volt.

A festészet tanítása helyett a hangsúly az önálló képalkotásra helyeződött át. Koncepció része volt a technikai elméleti előadás mellett a művészetelmélet, a művészi gondolkodás elősegítése.

Ennek érdekében megnéztünk két filmet melyről utána beszélgettünk.

– A tökéletes ember – Jörgen Leth rövidfilmje (készítette a Dán Filmintézet – 1967)
– Le 5 Variazioni di Jørgen Leth e Lars Von Trier del 2003.

Az eredeti mű után a kisfilm feldolgozásait egyfajta parafrázisként felfogva, megbeszélve a műalkotás elkészítésének befolyásoló tényezőit, kiemelve néhány kulcsmomentumot. Az alkotó a festő, gondolkodását mi befolyásolja, mitől függ egy műalkotás, egy kép elkészítése, a mű elfogadása a társadalomban, a művész útja az élete során.

A művész célja lehet maga az út is mely pályafutását övezi. Az élmények befogadása, a hitelesség, az önismeret és az önazonosság fontos az alkotás folyamata során.

Feszegettük a határainkat, az alkotási gondolkozásban, de a képek nagyságán is változtattunk. Eddig kisebb alkotások készültek a táborban, az idei évben hozzájutottunk nagyobb méretű, 70X100 cm kartonokhoz, köszönet érte Ladonicki Gábornak, és így komponálásban is nagyobban gondolkodtunk.

Kiemeltük a tábor során, hogy a kiadott feladatok mellett, aki ezt nem igényli, mutassa meg saját stílusát, témáját, eszközhasználatát. A direkt irányított feladatok a bizonytalanabbaknak, fiatalabbaknak volt hasznos, de az „öregrókák” már a beköltözési idő után nekiálltak a maguk által tervezett alkotásoknak.

A tájképek mellett megjelentek az életképek, a testrészletek, az absztrakt művek is.

A sokszínűség nem csak életkorban, hanem technikában is megjelent. Akvarell, tus, tempera, pasztell, olajképek, grafikák, szénrajzok, montázsok, fotók is jelen voltak a záró kiállításon.

Az esti korrektúrákon közösen megbeszéltük az adott kép előnyeit, hogy az alkotó sikeresen meg tudta-e oldani a maga elé kitűzött célt, hogyan folytassa tovább, mi volt a probléma, amit megoldott az adott napon.

A vezetőség, Szigeti Márta, Lovas István és Ladonicki Gábor mellett idei segítő tanárunk, aki csak pár napra tudott lejönni Hornyik Zoltán festőművész volt. Reméljük, a későbbiekben hosszabb időt tud majd velünk tölteni. Zoltán bemutatót tartott nekünk plen-air festészetből, utcarészlet készítését figyelhette meg a csapat, közben beszélgetve, kérdezhetve miként gondolkodik a művész. Mit miért, hogyan épít a képbe, mik az olajfestés sajátosságai, nehézségei, ha az ember kint a tájban alkalmazza azt.

A fiatalokat Ladonicki Gábor irányította, terelgette az alkotás rögös útján, mindenkit a saját habitusa, léptéke, igényszintje szerint. A kiállításra kiválasztotta képeiket, melyek a különböző életkorok, tanulmányi szintek szerint mutatták a fiatal alkotó egyéni látásmódját.

A tábor fotósa idén Lovas István volt, aki a tábor szervezési munkái mellett rögzítette a napi tevékenységeket, ellesett örömteli, vidám pillanatokat, figyelte az embereket alkotás, beszélgetés közben és nagyon jó életképeket is készített a tőle már elvárt és megszokott árnyalat gazdag, sajátos látásmódot mutató tájképek mellett.

Nagy segítséget kaptunk vendéglátóinktól, akik mindenben türelmesek voltak hozzánk. Nagy köszönet Tóth Eszternek, Gál Kleopátrának és Csombó Melindának, a Napraforgó turistaszálló dolgozóinak, illetve Szentbékkálla polgármesterének Molnár Endre Úrnak, hogy biztosította számunka a kiállítás helyszínét.

Szigeti Márta, 2016.07.25

Jövőre találkozunk!

A tábor résztvevői:

[one_half]
Antal Kitti
Botlik Gábor
Csavar Adrienn
Éles Anetta
Halmi Flóra
Herman Anett
Hornyik Zoltán
Jarabin Bence
Király Zsolt
Kocsis Réka
Kokas Zsófia
Kovács Kata
Kovács Lilian
Kovács Zorica
Ladonicki Gábor
Lipka Virág
Lovas István
Lőrincz Irén

[/one_half]

[one_half]
M. Kaiser Ilona
Mártáné Bokros Ágnes
Nagy Eszter
Nagy Mónika
Pallér Csenge
Pogány Niki
Pósa Mária
Pósa Patrícia
Reegen Frigyes
Shretrer Heni
Szabó Zsuzsanna
Szigeti Márta
Szőke Bogi
Szőke Mariann
Várkonyi Rita
Zsólyomné Kiss Mária
Zsomolya Szabolcs
[/one_half]