V. Képzőművész Tábor, Szentbékkálla 2015 – beszámoló

Táborunk idén ötödik alkalommal került megrendezésre. Helyszíne ez alkalommal is a Káli-medencében található Szentbékkálla volt.

Célunk nem változott: mint korábban, most is a színesség, változatosság volt a meghatározó. Ez nem csak az alkotók technikáira és stílusaira érvényes, de életkorukra és egyéniségükre is.

Igyekeztünk a csapat minden tagjának megfelelő segítséget nyújtani ahhoz, hogy alkotói tevékenységében örömöt lelhessen. A tábor vezetőit, Szigeti Mártát és Lovas Istvánt idén két művésztanár is segítette. Palásti Renáta és Ladonicki Gábor festőművész is, aki még pályája elején tart, de hihetetlen lelkesedéssel, szorgalommal irányította főleg a legfiatalabbakból álló csoportját.

A résztvevők száma az idei évben 30 főre növekedett. A legfiatalabb tagunk 12 éves, a legidősebb 60 év körüli volt. Főleg realisztikus képek születtek. Tájkép és plen air festészet volt a fő téma, melynek témáját a gyönyörű táj adta.

Ennek fő irányvonala a távlat érzékeltetése volt a képeken: szín- és vonalperspektíva, szfumátó.  Nagy hangsúlyt fektettünk a komponálásra, a kép tervezésére, vázlatkészítésre. Ennek elősegítésére az akvarelltechnikát részletesebben bemutattuk, elősegítendő a gyors, redukáló gondolkozást.

Pasztelloktatást Palásti Renáta tartott. Bemutatta saját módszereit, majd közös alkotással készítettek képeket a csapatja tagjai. Ezek után az érdeklődők beállított csendéleten próbálhatták ki az új technikai ismereteket. Akvarell technikával kapcsolatban Szigeti Márta tartott előadást, melyben segített Renáta és Gábor is, így rengeteg kisebb-nagyobb kép született. A technikának hála kikristályosodott, milyen diverz gondolkodást képviseltek táborunk lakói. A színek, formák, felületek bámulatos sokféleségével szembesülhettünk délutáni közös konzultációnk során. Ladonicki Gábor programjának keretén belül egyik nap „krokiztatta” a társaságot. Itt sokan először kóstoltak bele a figurarajzolás egyik legnehezebb módjába, de örömteli munka mellett sok jó rajz született. Egy napot a Balaton partján töltöttünk el. A strandolás mellett itt folytatva a figurarajzolást, illetve akit érdekelt a víz ábrázolása, annak lehetősége volt kipróbálni azt.

A táborban két fotós is közreműködött: Sutta Dávid és Lovas István, aki a művészi képek elkészítése mellett folyamatosan fényképezték a tábori élet mindennapjait is.

A tábort kiállítással zártuk a helyi faluházban. Ide a táborban készült alkotások nagy részét tettük ki, egy közös rosta során megbeszélve az alkotókkal mi kerüljön a falra. A kiállításra sokan eljöttek a faluból és a megnyitó után párbeszéd folyt a látogatók és a művészek közt. Ezután a táborban közösen leültünk egy asztal köré és összegezve megbeszéltük kinek mi tetszett a legjobban az aktív alkotói hét alatt.

Nagy köszönettel tartozunk a Napraforgó Turistaszálló vezetőinek és dolgozóinak: Tóth Eszternek, Gál Kleopátrának és Csombó Melindának, illetve Szentbékkálla polgármesterének Molnár Endre Úrnak, hogy biztosította számunka a kiállítás helyszínét.

Jövőre találkozunk!

A tábor résztvevői:

[one_half]

Szigeti Márta
Lovas István
Palási Renáta
Ladonicki Gábor
Sutta Dávid
Antal Kitti
Jarabin Bence
Szőke Boglár
Várkonyi Rita
Herman Anett
Kocsis Réka
Kokas Zsófia
Zsólyominé Kiss Mari
Nagy Mónika
Nagy Eszter
Tóth István

[/one_half]

[one_half]

Halmi Flóra
Király Zsolt
Béky Ari
Béky Imre
Kovács Kata
Kovács Zorica
Lőrincz Irén
Botlik Gábor
Kainzné Pósa Mária
Szőke Mariann
Tímár Anna
Schetrter Henriette és családja
Tímár Anna
Fülöp Lilla
Fülöp Kinga

[/one_half]
[full_width]

Képek a táborból:

[/full_width]