X. Képzőművész Tábor Szentbékkálla – beszámoló

Elmúlt 10 év.

Elmúlt 10 év a táborból.

Elmúlt 10 év sokak életéből úgy, hogy közben jártak hozzánk táborozni.

Ki egy évre, ki többre, ki a legtöbbre. Volt, aki kihagyással, volt aki mindig teljes időre, volt aki betekintgetett pár napra. 

Amikor megszületett ennek a tábornak a gondolata a cél a sokféleség volt. Ezt a célt sikerült megvalósítani. Emberekkel, festészeti stílusokkal, technikákkal, képzettséggel, életkorral, és sok minden mással.

Készültünk okítással, gyakorlattal, elmélettel, filmekkel, kulturális beszélgetésekkel, játékokkal, túrázással és még sorolhatnám. Nem készültünk a sok nevetéssel, sírással, barátságokkal, szerelmekkel, beszélgetésekkel önmagunkról, sorstalálkozásokkal, ezek csak úgy jöttek tervezetlenül.

Ketten voltunk táborvezetők Istvánnal, de volt mellettünk mindig segítő tanár:

Bánkúti Ágnes, Palásti Renáta, Kovács Lilian, Ladonicki Gábor, Zsomolya Szabolcs, Bányai Béla. 

Festőművészek, művésztanárok, szobrászművészek, akik még színesebbé tették a táboridőket. Sokféle tervvel, stílussal, oktatási módszerrel, beszélgetéssel.

A táborlakók körülbelül 130-an a 10 év alatt is színesítették a napjainkat. Kezdők, amatőrök, művész tanoncok akikből kiforrott alkotó lett az idők során. Művészek társai, barátai, szülei mint vendégek szintén jól érezték magukat és találtak maguknak elfoglaltságot a táboridő során.

Csak villanásokat tudok felidézni az elmúlt időkből. Jó, és néha csak picit jó emlékek. Voltak gondok, megoldandó problémák, újítások, hogy ne legyen unalmas a 7 nap, de mindig volt állandóság is. Az alkotás lehetősége amihez  minden adottságot megteremtettünk ami tőlünk tellett. Más dolga szinte nem is volt a táborlakóknak, mint létrehozni valamit amit örömmel csinál, ami emlékezetes számára, amiben valamit lehet, hogy tanult, amit másoknak mutogathat, viheti haza, viheti útjára, és elmondhatta, hogy Szentbékkállán csinálta.

A táborvezetés nem könnyű dolog. Megosztottuk a feladatot kettőnk közt, és tanultunk folyamatosan. Csináltunk honlapot, kitaláltunk logót, pólókat készítünk. Előre szervezkedünk, aztán ha közbejön valami akkor újra tervezünk, változtatunk, akár menet közben tábor alatt is. 

De mindig nagyon várjuk a tábort, és mindig nagyon elfáradunk ebben a jó munkában.

Hatalmas segítséget kaptunk vendéglátóinktól. Tóth Esztertől és Németh-Gál Kleopátrától. Nem volt olyan kérésünk szállással, étkezéssel, kiállítás szervezéssel, a falu megismerésével kapcsolatban amit ne teljesítettek volna. Számunkra nem megszokott ez a melegszívű fogadtatás amit vendégként kapunk, és bátran mondhatom barátságokká alakultak a munkakapcsolatok. Emiatt visszajárunk az év más szakában is. 

A falu pedig egy csöpp kis csoda. A kesze-kusza utcákkal, a csudaszép házakkal, rengeteg virággal, növényekkel, a kis meglepetésekkel némely utcazugban. A helybéliek szeretettel gondozott környezete, a közösség összetartozása számunkra is nagy vonzerő, és ezzel a táborunk lakóinak is mintát mutat emberségből, ismeretlennel való bánásmódból, közösen élésből.

Az évek során engem és vezetőtársamat már megismernek, hívnak ha van valami más program is. „Gyüttmentek” vagyunk, de már ismerős az arcunk és a munkánk a falubélieknek.

Kirándultunk a környéken, igyekeztünk megismerni a Káli-medencét. Fürödtünk a Balatonban. Csatangoltunk a kőtengernél. Túráztunk éjszaka, nappal meredeken, sétáltunk lankásan, ücsörögtünk a hegyen a keresztnél. 

De mindemellett sokat alkottunk, festettünk. 

Jó 10 év volt. Szerettük. Mindennel együtt ahogy volt. 

Folytatni fogjuk, de talán kicsit másképpen. 

Sok szempont változott menet közben is lassan, de fog is változni megint. 

Az biztos mi várjuk a jövő évet. 

A tizenegyediket.

A 11. tábort.

A következő évet, éveket ott Szentbékkállán.

Köszönünk mindent a táborlakóknak, művésztanároknak, vendéglátóinknak!

2020. július 20.

Szigeti Márta és Lovas István táborvezetők

Táborozók

Antal Kitti
Balogh Enikő Vanessza
Bányai Béla
Bottlik Gábor
Böröcz Titusz
Csavar Adrienn
Csendes Kata
Gáll Sándor
Gartner Dárius
Gedő Vivien
Gosztola Fanni
Gyöngyösi Nikolett
Halász Dorina Anna
Halmi Flóra
Horváth Júlia Fruzsina
Juhász Csilla
Kaincz Marika
Kokas Zsófia
Kolos Borbála
Lovas István
Lukács Barbara Vivien
Novák Emese Anna
Olasz Géza
Princz Borbála
Smidéliusz Jenőné Anikó
Somogyi Szabolcs
Szigeti Márta
Szőke Boglár
Szőke Mariann
Tanács István
Tyler Szonja
Zsomolya Szabolcs