X. Képzőművész tábor, Szentbékkálla 2020 – Alkotások

Az örök kérdés, hogy vajon mit akart a költő mondani…… 

Vagy a festő.

Az ábrázolás vagy a kifejezés volt-e a célja miközben az alkotását létrehozta?

Egy képzőművész tábori jelenlét természetesen befolyásol mindenkit. A jelenlévők egymásra hatása, a korosztályi különbségek, és sajátosságok, a technikai másságok, a táj, a szűkebb környezet, az időjárás, stb

A cél mint mindig most is az volt, hogy a lehető legnagyobb káosz legyen. Legyenek ebben segítő tanárok, legyenek fura napszakok, zaklatott időjárás, fura feladatok, elvárások, vagy éppen semmi kérés nélküli alkotgatás. 

Az idei képanyag is megfelelt a számomra kitalált erősen óhajtott vágynak, hogy minél többféle alkotás jöjjön létre.

Ennek én nagyon örültem, és egy nagyon gazdag képanyag is került a tábor végén a közös terítésre és a kiállításra.

Persze kereshetnénk a hibákat, mit csinálnék másként, jobban, kisebben, nagyobban, más eszközökkel. 

De ez akkor és ott pont jó volt.

Említettem a résztvevőknek, hogy amiket én magam is megéltem egy-egy ilyen közös festegetésben az, hogy nem ott, hanem utána pár héttel esett le, hogy mi az amit hallottam, amit mutattak, amit nem értettem, vagy valamiért nem tudtam megcsinálni.

De ami a 8 napban létrejött akkor, és ott az pont jó. Sőt nagyon jó.

Vajon ki mit akart mondani? Ábrázolni, kifejezni. Ezt a néző dolga eldönteni. Az alkotó nem tud már megszólalni, már kész a kép, már csak az a kérdés, hogy a kép ugyanazt mondja-e mindkét félnek. Az se baj, ha nem.

Meg kell nézni, gyorsan vagy lassan. Elgondolkodni rajta, nevetni ha kell, sírni, vágyakozni, oda- vagy elvágyódni, magadénak akarni, esetleg bosszankodni, mérgeskedni, sírni, vagy meghatódni. Ezen kívül rengeteg dolgot lehet a képet nézve. Mindenkinek a maga dolga ez.

Számomra a jubileumi tábor idén egy nagyon aktív hét volt. Sok alkotással, sok élménnyel. 

Örülök neki, hogy így sikerült. Emlékezetes volt, élményekkel gazdag a szememnek is, azzal a sok képpel, látvánnyal amivel az alkotók mint táborvezetőt is megörvendeztettek. 

Mindenkinek nagyon köszönöm a munkáját!

2020 augusztus 1.

Szigeti Márta