VIII. Képzőművész Tábor Szentbékkálla

Szentbékkálla elhelyezkedése, festői környezete remek lehetőséget nyújt plein-art festészet gyakorlására, táj -falu és életképek készítésére. Idén már nyolcadik alkalommal várjuk az érdeklődőket. A tábor ideje alatt számos programot, művészeti előadást biztosítunk a táborozók számára, ami elősegíti fejlődésüket a tábor ideje alatt. A végén egy kiállítással zárjuk a hetet a helyi művelődési házban, ahol bemutatásra kerülnek a munkák a nagy közönség számára is.

A művész-tanárok célja megőrizni az alkotók egyéniségét, ehhez képest fejleszteni őket. A sokszínűség a táborozók tudásszintjében, életkorában, technikai érdeklődésében is cél. Az egyéni fejlesztés miatt napi konzultációk lesznek, a közös programokon kívül. Ezzel együtt fontos az önálló munka, gondolkodás fejlesztése is.

A három művész-tanár külön programokkal készül, az előadásokban, közös festésben, a tájban festésben. Ezeket úgy hangoltuk össze, hogy ne ütközzenek egymással, akit érdekel bármikor becsatlakozhat egy másik csoport programjába.

A gyakorlati tevékenység mellett előadások keretében a művészi gondolkodás, a művészi lét kérdéseit is taglaljuk, viták, beszélgetések, film nézés segítségével.

Nincs technikai megkötés, mindenkit aszerint szeretnénk fejleszteni, hogy milyen alapanyagokkal szeretne dolgozni. Ezt mindenki hozza magával!

Július 7. szombat:

  • Az első nap a szállás elfoglalásával, a hely megismerésével kezdődik. A nyitóvacsora délután 17:00-kor lesz. A vacsora után bemutatkozik a vezetőség, az oktatásban részt vevő tanárok és ismertetésre kerül a heti program. Ezután egy csapatépítő foglalkozást tartunk, hogy megismerhessék egymást a táborozók.

Július 8. vasárnap:

  • Akvarell demonstráció, (közös akvarellkép festése, technikai ismeretekkel) egy nagy kép projekt (egy nagy vászonra aki szeretne fest, tiszteletben tartva a mások képrészletét, vagy akár azt tovább gondolva, megismerés  (egyéni bemutatkozó feladat)

Július 9. hétfő:

  • Geometria a képzőművészetben (egyszerűsítés, szintetizálás, redukálás), színtan előadás, krokizás (rövid vázlatok figurákról)

Július 10. kedd:

  • Kompozíció előadás (képek szerkezetének tudatos tervezése), komponálás, foltban gondolkodás

Július 11. szerda:

  • Perspektíva előadás (távolság érzékeltetése a képen), színelmélet, túra az Eötvös Károly-kilátóba (Fekete-hegy, nem kötelező)

Július 12. csütörtök:

  • Érzelmek kifejezése, (mondanivalók tudatos tervezése)
  • Vacsora után a tábor ideje alatt készült alkotások közül kiválasztásra kerülnek a kiállításra szánt képek.

Július 13. péntek:

  • A nap folyamán a helyi kultúrházban felkerülnek a képek, melyek a nagy közönség számára az esti órákban kerül bemutatásra, a megnyitó során. A megnyitó előtt búcsúvacsora.

Július 14. szombat:

  • Reggeli után tábor zárás. A szállást 11:00-ig kell elhagyni, de érdemes a napot még Szentbékkállán tölteni, a hely hangulatát, nyugalmát a végsőkig kihasználni.

A tábor ideje alatt svédasztalos reggelit illetve kétfogásos vacsorát (késő délután) kap minden táborozó, továbbá biztosítva van mindenki számára a napközbeni ellátás is.