V. Képzőművész Tábor

Kedves Mindenki!
Mindenki Kedves!

Üdvözlünk az idén ötödik alkalommal megrendezett, lassan hagyományossá váló Képzőművész Táborban. Idén egy-két újítással készültünk Nektek, hogy a táborból a legtöbbet hozhassátok ki élvezeti és művészeti szempontból.

Olyan programsorozatot állítotunk fel, aminek révén mindenki képes lesz a környezet adta lehetőségek kihasználásával fejlődést elérni, természetesen ki-ki a saját kényelmes tempójának-tudásának megfelelően. Hogy ezt megvalósítsuk, vittünk egy kis rendszert a napi tevékenységekbe és kibővítettük magát a programválasztékot is.

Az alábbiakban tájékozódhattok, miből fog állni egy nap a KT,SzBK-ban, mi az amit minden lakótól elvárunk, mik az ajánlott programok, stb. A programokról átfogóbb képet kaphattok, ha nem adjátok fel az olvasást. 😉

Napi ütemterv

Röviden: reggeli, előadás + feladatismertetés, alkotás, vacsora, konzultáció.

8:30 – reggeli

Kérünk titeket, úgy időzítsétek az ébredést hogy a reggeli svédasztalos: nem tud mindenki egyszerre hozzálátni. Viszont a napi előadás 09:30-kor kezdetét veszi és ott már szeretnénk ha mindenki egyszerre foglalna ülést- vagy állást. A legjobb az lenne, ha igyekeznétek minél előbb megérkezni az étkezőhöz, majd ezután frissen-jóllakottan hozzálátni a napi tevékenységekhez.

9:30 – a feladat és a hozzá kapcsolódó elméleti anyag ismertetése

Minden napra készültünk előadással és hozzá feladattal. Ennek célja, hogy az elméleti anyagot frissen kipróbálhassátok a gyakorlatban és fordítva: próbára tehessétek az elméletek helytállóságát gyakorlati-alkotói viszonyok között.

Az előadások meghallgatása természetesen nem kötelező, hiszen sokan vagytok sokfélék: valakinek a mai téma már a könyökén jön ki, de a holnapiról még keveset hallott, másra pedig ez fordítva érvényes. Amit mindenkitől elvárunk, hogy jelenjen meg 09:30-kor a gyűlésen, mert az előadás előtt pár kulcsszóval felvázoljuk, mit is szeretnénk a nap végi konzultáción látni, mi is a mai feladat. Ezután aki szeretné, az meghallgathatja a feladat megoldásához szükséges ismeretanyagot és szempontrendszert.

Nem fogunk sokáig ezzel időzni, mivel fontosabbnak tartjuk a tudás kipróbálását, gyakorlatba ültetését, mint a fejbeni kivitelezését. Az előadások alapesetben 10-15 percesnek készültek, viszont ez igény szerint lehet hosszabb-rövidebb attól függően, hogy mennyi és milyen kérdést tesztek fel.

A reggeli gyűlés végeztével mindenki mehet amerre lát, remélhetőleg képalkotó eszközökkel felvértezve, munkára készen.

A táborvezetők és mindenkinek telefonszáma elérhető az előre megbeszélt helyen kifüggesztve. Ha elmentek valamerre, előtte jelezzétek egy táborvezetőnek hogy merre indultok és hogy kinél lesz telefon. Ez kötelező!

17:00 – vacsora

Melegen ajánljuk, hogy időben érkezzetek. Aki messzire ment (pl. kőtenger) és VITT MAGÁVAL képalkotó eszközt, az számoljon azzal az idővel is amibe a lepakolás kerül.

Vacsorára fogyasztjuk a napi melegételt. Persze ez nem jelenti, hogy a reggeli és a vacsora között ne lehetne enni: a közös hűtő mindig fel van szerelve valami üzemanyaggal. A vacsorán megjelenni viszont attól függetlenül kötelező, hogy mennyire vagytok éhesek vagy jóllakottak. Azt kérjük tőletek, hogy vacsoraidőtől a konzultációig már ne távolodjatok el a táborhelytől: aki befejezte az étkezést, az pihenjen valahol a közelben.

18:00 – konzultáció, terítés

A részvétel mindenki számára kötelező, függetlenül attól hogy követi vagy sem az eredeti programsorozatot. A terítés csoportfüggetlenül zajlik: mindenki bemutatja a munkáit és mindenki megismeri a többiek tevékenységét.

A csoportvezetők többek között vizsgálni fogják, hogy miként sikerült a napi feladat megoldása, kicsit visszautalnak a reggel elhangzott elméletre. Minden alkotásnál felhívják a figyelmet annak erősségeire és rámutatnak a gyengeségekre is.

Nagyon fontos hogy megértsétek, bármilyen tanulási folyamatról legyen is szó, az elmélet és a gyakorlat csak előkészület mindaddig, amíg ki nem értékeltük az eredményeket. Ennek hiányában nem leszünk képesek továbblépni, vagy fejlődést elérni. Képzőművészetek terén a kiértékelés egyetlen módja, ha megmutatjuk másoknak, mit alkottunk, majd kikérjük a véleményüket.

FÉLÉSJAJJMILESZSZÉGYENLŐSSÉGNEMKÉSZÜLTEMCSAKFÉLIGKÉSZNEMVOLTIDŐMBÉNAVAGYOK

A bemutató személytől azt kérjük, hogy ne mentegetőzzön, mivel amúgy sem követett el semmi olyat, ami alól fel kellene menteni.

Aki véleményt nyilvánít pedig legyen szíves úgy szólni, hogy mondandója a bemutató személynek hasznára váljék. El lehet mondani, mi tetszik a képen, mi nem tetszik a képen, lehet kérdezni, mutatni (egy darab papíron pl.), de tilos ítéletet hirdetni: nem ezért zajlik a terítés, ez nem bíróság.

Tevékenységek makróban

A KT,SzBK július 10-én nyit és 17-én zár. Szeretnénk ha később mindenki termékeny időszaknak írná le nyarának ezen hetét, ezért összeállítottunk egy feladatsort ami kis segítséget nyújt a produktivitáshoz, és talán új távlatokat is nyit az alkotói tevékenység gyakorlására.

Ajánlott a feladatsor elvégzése és a kapcsolódó elméleti anyag meghallgatása, de nem kötelező. Amit kérünk tőletek, hogy tartsátok magatokat a tábor irányultságához. Ez egy képzőművészeti alkotótábor, következésképpen azok haladnak jó irányban, akik sokat és odaadóan alkotnak. Vitázzunk művészetről, beszélgessünk, gondolkodjunk sokat, de ne felejtsük el az arra érdemes gondolatokat áthúzni fizikai síkra.

Röviden: DOLGOZNI!

Alább olvasható, mire számíthattok ebben az egy hétben. A program több okból is változhat, kivéve az első és a hetedik – nyolcadik napokat. Az egyik ilyen ok, hogy a „Balatonnapot” időjárás függvényében tartjuk. Az itteni ismertetőt ezért csak kábé sorrendinek vegyétek. A napok a fő tevékenyégekről lettek elnevezve, és hogy hanyadiknak írtuk be a sorba az a mi szeszélyünk folyománya.

1. nap: Megnyitó

Egy vacsora keretén belül megismerkedtek mindennel ami ebben a dokumentumban le vagyon írva, és még annál is többel: bemutatkozik a vezetőség, ismertetjük a szabályokat. Megtudhatjátok milyen klassz helyek várnak rátok és főleg, hogy merre. Alkalom adódik kérdezni még frissiben, de ha valami később merülne fel akkor még mindig van egy hét megkérdezni.

2. nap: Alapnap

Feladat lesz első „munkanapon” a mennyiséget szem előtt tartani: szeretnénk ha mindenki megismerkedne kicsit a környékkel és amerre jár, amit lát azt vázlaton megörökítené. Ehhez egy kicsit beszélgetünk a vázlatkészítés fontosságáról, a vázlatok fajtáiról valamint az alapvető tudnivalókról: megismerhetitek a színtan alapjait, a kompozíciót, valamint a küldönböző ábrázolási módok eszközigényeit és hogy miként bánjatok választott eszközeitekkel.

3. nap: A távlati nap

Örüljünk annak, hogy ilyen kivételesen szép tájon vagyunk és készítsünk olyan képeket, melyeken ebből rengeteg látszik! A terítésen olyan képeket szeretnénk látni, melyeken a közeliség-távoliság viszonya jól érzékelhető. Az előadás anyagában benne lesz, miként lehet legkönnyedébben ilyen viszonyokat médiumra vinni: szó esik a látvány és a kép viszonyáról, miért tűnik valami távolinak és miért közelinek, milyen szerepe van mindebben a színeknek és a képszerkesztésnek.

4. nap: Absztrakt nap

Kicsit vesszünk el a faluban, foglalkozzunk az elemi formákkal! Feladat lesz kubista stílusban utcarészleteket készíteni. Fotográfiával készülő munkák esetén témákat kell választani, melyeket extrém és szokványos képkivágással is megmutatunk. Az előadás anyagában rávilágítunk, miért fontos a valóságtól való „elrugaszkodás”, mi is az az absztrahálás és hogyan történik mindez.

5. nap: Krokinap és alakrajz

Ezen a napon kicsit elfordulunk a táj szépségétől és felfedezzük egymást. Az egyetlen olyan alkotói feladat, melyet egyszerre fogunk egy helyen végezni. Első körben krokizni fogunk, elmagyarázzuk mi az és miért jó. Megint – mint az alapnapon – sok képet kell készíteni, először nyolc, majd négyperces munkákat lehet készíteni. Miután a krokizással kellőképpen bemelegítettetek, egy-két vállalkozót modellnek beültetünk, róluk kidolgozottabb képet készíthettek.

6. nap: Balatonnap

Időjárástól függően a héten bármelyik két nap közé beilleszthetjük. Busszal lemegyünk a Balatonpartra és a nap jórészét a tó mellett töltjük. Az előadás anyaga a víz képi ábrázolásának módját és lehetőségét tartalmazza.

7. nap: Befejezőnap

A félkész munkák befejezése. Később rendezünk egy hatalmas terítést, összefoglaljuk a tábor eredményeit. Elköltjük az utolsó vacsorát együtt. Nincs elmélet.

8. nap: Zárónap

Elköszönünk és megkezdjük a visszaszámlálást a 6. KT,SzBK kezdetéig.

A Képzőművész Tábor eszközigénye, ajánlott felszerelés, tudnivalók

Tudjuk, hogy különbözőek az elképzeléseitek arról, milyen alkotói tevékenységet fogtok űzni és hogy miként. Ennek ellenére engedjétek meg, hogy néhány jótanáccsal szolgáljunk arról, mi kerüljön otthon a bőröndbe.

Akik a programismertetőt már átnézték azoknak feltűnhetett: vannak olyan lehetőségek, melyekkel csak bizonyos eszközök birtokában tudtok élni. Két részre bontottuk, mire lehet szükségetek, mindkét részt a legfontosabbakkal kezdtük.

Képalkotó eszközök

Kérjük mindenkitől, hogy hozzon magával:

 • Rajztáblát, vagy más kemény táblát, amin rajzolni tud
 • Papírt:
  • közel akkorát, mint a rajztábla (darabolni tudtok, de növeszteni nem)
  • kis vázlatoknak levelezőpapír méretű rajzlapokat (A/5; A/4)
 • Puha ceruzát (min. 2B-3B), radírt, sniccert vagy hegyezőt
 • Papírragasztót (ezt hívják festőragasztónak, maszkolóragasztónak is)

Ezen felül mindenki a saját választott technikáinak megfelelő anyagot és eszközt hozza magával.

A következő kérdéseket tegyétek fel magatoknak pakoláskor:

 • Mire szeretek dolgozni?
 • Mivel szeretek dolgozni?
 • Mi az a mennyiség, ami kitart egy hétig, de nem lesz túl sok?

A munkát nem csak a tábor területén, hanem kint, terepen is folytatjuk, tehát cél, hogy ki lehessen vinni a felszerelést, vagyis legyen ehhez megfelelő táska, vagy valamilyen hordozó eszköz. Általában a földre ülünk, amihez jól jöhet egy pléd, vagy egyéni preferencia szerint hozható egyéb ülőalkalmatosság is. Alapvetően gyalogos utakat tervezünk, de autóval is kényelmesen bejárható a környék.

Ruházat

Olyan ruha mindenképp legyen nálatok, aminek „nem árt” ha maszatos, festékes, koszos lesz.

Nyílt lábbelin kívül ajánlott egy szorosra fűzhető cipőt hozni: a Kőtengert szinte biztos, hogy legalább egyszer mindenki felkeresi, a környéki hosszabb-rövidebb kirándulásaitokhoz, jövés-menésekhez is előnyös egy jól fogó cipő. Egyik éjjel lehetőség szerint eltúrázunk a közeli Kopasz-hegyre: a terep nem nehéz, a táv nem nagy, ettől függetlenül módfelett izgalmas kirándulás lesz és kár lenne, ha a kényelmetlen lábbeli miatt nem tudnátok élvezni.

Továbbá készüljetek fürdőruhával is, mivel egyik nap megyünk a strandra. Itt is lesz lehetőség festeni is!

Étkezés

A tábordíjban benne van a napi kétszeri étkezés, és ásványvíz korlátlan mennyiségben, illetve ezen felül a közös hűtőben folyamatosan lesz ennivaló, amit napközben el tudsz fogyasztani, ha megéheztél. Kávét főzhetünk bármikor, illetve a reggelihez is lesz mindig.

A reggeli svédasztalos, sokféle kínálattal, a vacsora pedig kétfogásos főtt étel. Vegetáriánus, lisztérzékeny, vagy egyéb speciális menüre is van lehetőség, kérünk az ilyen jellegű igényt előre jelezzétek!

Egyéb tudnivalók

A szálláson ágynemű biztosított, de törülközőt mindenkinek magának kell hoznia.

A faluban közvetlenül a szállás mellett van egy kisbolt, azonban ha nagyobb, különlegesebb dologra van szükséged, ahhoz a legközelebbi városba, Tapolcára kell ellátogatni.

Ladonicki Gábor