VII. Képzőművész Tábor Szentbékkálla – részletes program

A tábor napi beosztása:

 • Reggel 7:30-tól 8:30-ig korrekció, közös konzultáció
 • Reggeli 8:30
 • Vacsora 17:00
 • Előadások kezdete: 19:00

A tábor alapkoncepciója, hogy minél többet a táj után alkossunk, plen-air festés, látvány utáni alkotás.

Ennek befolyásolója lehet az időjárás, ekkor a programot ennek megfelelően alakítjuk.

A programok ajánlottak, nem kötelező jellegűek!

Mindenkit a maga stílusában, technikájában, kívánság szerint fejlesztünk. Igyekszünk az igényeket kielégíteni, személyre szabottan korrigálni, amiben tudunk segíteni. A tábor ideje alatt csapatépítő jellegű foglalkozáson és közös alkotáson (Sok-Kicsi-Egy-Nagy) is részt vehetnek majd a lelkes alkotók.

Perspektíva előadás:

 • vonal perspektíva, szín perspektíva, nézetek ábrázolása.

A táj adottságai miatt az épületeket alul-, felülnézetben is láthatjuk, illetve szemmagasságban is. A hegyvidéki tájban az épületeket a tájba megfelelően kell belehelyezni, ennek megrajzolására tudatosan figyelni, illetve az épület és a táji elemek arányainak megfelelő megrajzolása. Tájban az ember elhelyezkedése megfelelő méretben, az aktuális nézethez képest. Ezen kívül a színek téri helyzetének rendszere, szfumátó. Színek hűtése, melegítése, tompított, derített színek szerepe.

Kompozíció a képeken:

 • aranymetszés, harmadolás.

Tekintet irányítása a képen. Lényegkiemelés módszerei. A mondanivaló kiemelése, hangsúlyozása a képen különféle elhelyezési, szerkesztési, kiemelési módszerekkel. Nyugodt, feszített, extrém kompozíciók.

Technikai demonstráció:

 • akvarell technikai bemutató és gyakorlat

Az akvarell (a francia aquarelle szóból) a vízfestés egy fajtája, vízben oldódó, áttetsző lazúrfestékkel nagy szemcsés, ún. akvarellpapírra való festés. A festéket nagyon hígan viszik fel az általában előre benedvesített papírra, amelyen vagy a kontúrokat töltenek ki vele vagy szabadon festenek. Ennek a festészeti technikának az értéke a finom, világos, áttetsző színekben van, ami a képnek, különösen a tájképnek nagy frissességet kölcsönöz. Gyors, tovatűnő élmények, jelenségek rögzítésére kiválóan alkalmas. Régebben vázlatok készítésére használták, később önálló technikává vált. Az akvarell legnagyobb mesterei a japánok és a kínaiak, Európában pedig a 19. század angol festői. A 20. és 21. században is készültek és készülnek kiváló akvarell festmények. A technika szétágazott stílusokra, ezek bemutatása, illetve a technikai eljárások szerinti stílusok ismertetése. 

Portrérajzolás modell után

Fej szerkezete, anatómiai részletek, árnyékolás. Portrérajzolás sajátosságai.

Irányított beszélgetés a művészetről

Tervezett témák:

 • a kritikai megfogalmazás, véleménykifejtés, érvelés
 • átlagos, átlagon felüli, átlagon aluli művészi teljesítmény
 • a művészet gyakorlásának elméleti és gyakorlati háttere
 • művészet és művész helye a társadalomban (különös tekintettel az alkalmazott művészetekre, ergonomikára, dizájnra és avantgardizmusra)

A tábor utolsó előtti estéjén közös szortírozás, kiállításra válogatás.

Szombati nap kiállítás felrakás, megnyitó a helyi kultúrházban.