IX. Képzőművész tábor, Szentbékkálla 2019 – beszámoló

“Egy öreg buddhista szerzetes, akivel Indiában találkoztam, azt mondta nekem, hogy maguk, európaiak a legfegyelmezetlenebb emberek, akikkel valaha találkoztam, mert állandóan az irrealitásban bolyonganak. Vagy a múltjukon rágódnak, ami irrealitás, mert már nincs, vagy a jövőjükön elmélkednek, ami a másik irrealitás, mert még nincs. Ahelyett, hogy teljes intenzitással megélnék a jelent, amely közben valahogy elmúlik, elszalad.”

Popper Péter

Nehéz egy ilyen aktív hét után olyat írni, ami nem lenne önismétlő. 

Mi készültünk programokkal, terveztünk, és remélem valamit sikerült átadni abból a koncepcióból ami az idei évben az elképzelésünk volt.

A sok táborozóhoz 3 művésztanár csatlakozott, aki igyekezett a hét során vezetgetni csapatának tagjait. Festészettel, festészetelmélettel, gyakorlatban, filozofálgatva, lelkeket ápolgatva, irányt mutatva életben, művészeti életben. Kinek-kinek igénye szerint.

Zsomolya Szabolcs vizuális kommunikáció tanárként, friss diplomával a legfiatalabbakkal törődött. A feladatok közt alap rajzgyakorlatok voltak, és a szabad képalkotást is kezdeményezte. Perspektíva előadása a térábrázolást segítette. 

Mindeközben sikerült időt szakítania, hogy ő maga is alkothasson, festhessen, így mintát mutatva a fiataloknak arra hogy, téma bármi lehet.

Kovács Lilian szobrászművész, művésztanár vette kézbe a középkorosztályt. Ez a csapat már önálló alkotásra képes, többen tanultak valami művészeti ágban, grafikusok kerámikusok, művészeti iskolások voltak a csapatában. Ez a csapat nagyobb hangsúllyal foglalkozott magával a művészi léttel, ennek nehézségeivel, örömeivel, múzsákkal, belső képekkel. Hogyan miként merít témát az alkotó önmagából, s hogy tudja ezt megoldani, megvalóstani. 

Nehéz, sokat beszélgetős hét volt számukra. 

Szigeti Márta csapatában a gyakorlottabb, magabiztosabb, kiforrott alkotóknak inkább csak konzultálni kellett az elkészült képekről, korrigálni az észre nem vett hibákat, esetenként ötleteket adni egy-egy elbizonytalanodás során. Itt szempont volt az alkotó egyénisége, és ehhez képest fejleszteni az egyént. 

Emellett az akvarelltechnika volt melyet gyakorlatban is bemutatott, illetve a színtan előadást az ez évi MKE színtan szabadiskolájának tananyagából tartott.

A tábor folyamán land art alkotásokat készítettünk a faluban és környékén. Ennek a művészeti ágnak bemutatását és gyakorlati levezetését Antal Kitti leendő kerámia művész bonyolította le. Ezeket az időben véges műalkotásokat fotókkal rögzítettük, majd az enyészetre bíztuk sorsukat.

Néztünk filmeket, krokiztunk, alakrajzokat készítettünk. Kirándultunk Lovas István vezetésével a szomszédos Fekete hegyre.

Street-art elképzelésünket sajnos az időjárás megnehezítette. a szabadtéri alkotás helyett a képeinket tettük ki az utcára. 

Az elmúlt kilenc év során a vezetőség megszerzett egyfajta tapasztalatot, melyből kialakult rutin is. A szervezés egyre jobban megy, persze érnek bennünket mindig meglepetések, de ezek legtöbbje örömteli.

A művészeti munka viszont mindig megújul.

A csapat összetétele befolyásolja a tevékenységeket, a képek méretét, a technikát az aktivitást. 

Ahogy összekovácsolódnak az emberek, ahogy kíváncsiak egymásra, alkotásaikra. Tanulnak egymástól is. 

Fontos, az örömteliség, a jókedv, a játékosság. A szabadság érzete, hogy valóban azt csinálhassa mindenki amire vágyik.

Így nagyon vegyes képanyag jött létre, és nagyon gazdag képanyag is egyben.

Remélem mindenki jól érezte magát és azt kapta. amire vágyott amikor a táborba jelentkezett. 

A szöveg eleji idézetre visszatérve: jelen voltunk múlttal, jövővel, és megéltük a jelen minden pillanatát is. Kora reggeltől késő éjszakáig aktív volt a csapat, és művészetről elmélkedve, és aktívan alkotva egyaránt. 

Várunk mindenkit szeretettel jövőre a 10. táborban!!!

2019.07.16

Szigeti Márta

Résztvevők:

Szigeti Márta Hajducky Dóra
Lovas István Gáll Sándor
Zsomolya Szabolcs Somogyi Szabolcs
Antal Kitti Kainz Marika
Szőke Boglárka Szőke Marianna
Halmi Flóra Novák Emese
Csavar Adrienn Pallér Csenge
Somogyi Alexandra Lőrincz Irén
Lukács Barbara Robitsek Ibolya
Bottlik Gábor Tanács István
Nagy Eszter Pogány Niki
Gosztola Fanni Gyöngyösi Nikolett
Lipka Virág Horváth Széki Laura
Kovács Lilian Csendes Kata
Kovács Zoltán Juhász Csilla
Diós Alma Olasz Géza
Diós László Böröcz Titusz
Diós Dalma Mártáné Bokros Ágnes
Kolos Bora Princz Borbála

Fotókat készítette: Lovas István